Укупно приказа странице

Приватни пензиони фонд - превара осигуравајућих друштава


У настојању да навуку људе на тобож приватне пензије
поједине банке и осигуравајућа друштва плаћају и пишу
новинске чланке 
PRIVATNE PENZIJE SVE TRAŽENIJE


Погледајте ове лажове! Без стида и срама објавише ову
табелу у Блицу 21.08.2011.


Та ко је луд да још и у то поверује! Да уплаћујеш за пензију страном приватном осигурању или банци и да верујеш да ћеш за 10, 15, 20 година добити паре назад или пензију са чак 110% - 300% добити! Па што не кажу јасно како ће и где ће те паре оплодити ......
Ево још једног спонзорисаног прилога
Јесте ли добро видели њихову рачуницу? Испада по њима да ће вам за месечну уплату од 3000 динара за 20 година на уштеђену суму од 720.000 РСД дати 7% годишњег прихода тако да ћете укупно имати 1.500.000 динара, тј месечну пензију од 6250 дин  наредних 20 година ... Опет Вам нуде беле за обичне бубреге ...
Нису Вам рекли колики су њихови трошкови пословања ...


Хоћете да знате колико би стварно добили? 
Ево Вам па израчунајте сами на Калкулатору Народне банке Србије..
Дакле добићете исто онолико колико сте уплаћивали можда неки динар више, али само под условом да паре не поједе инфлација и да друштво коме уплаћујете пензију не пропадне купујући лоше хартије од вредности.. А ко Вам то може гарантовати  ... Па ви видите ....
Навали народе сад, па кукај после са 53 године ...dash2

A evo šta kažu naši najeminentniji ekonomsti što se tiče II stuba ( privatnih penzionih fondova):


U celini posmatrano, sprovedena analiza pokazuje da u Srbiji danas još uvek nema uslova, a ni dovoljno ubedljivih opravdanja za uvođenje II stuba. 
Nedostatak uslova ogleda se, pre svega, u nerazvijenom finansijskom tržištu i nedovoljnom administrativnom kapacitetu za njegovu regulaciju. Visoki pak tranzicioni trošak podrazumeva vrlo velike izdatke sa neizvesnim rezultatima na dugi rok. Najzad, ono što je najvažnije, nema jasnog dokaza da bi uvođenjem II stuba za današnje generacije zaposlenih bili stvoreni uslovi za sigurniju i dovoljno visoku penziju.

Pogledajte zaključke na 200toj i 201voj strani analize dela
 Izazovi uvođenja obaveznog privatnog penzijskog sistema u Srbiji



Pogledajte Dobrovoljni penziski fondovi  za i protiv



<script type="text/javascript">


  var _gaq = _gaq || [];
  _gaq.push(['_setAccount', 'UA-28603249-1']);
  _gaq.push(['_trackPageview']);


  (function() {
    var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true;
    ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js';
    var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s);
  })();


</script>

16 коментара:

Анониман је рекао...

Pa šta reći... Zar u ovoj zemlji nema nijedne ustanove da spreči ove lagaraije ..

Petar Grubisic је рекао...

Ja mogu iz licnog iskustva sa kompanijom Delta Generali da nije bas tako bajno i sjajno sa ovim dopunskim penzionim osiguranjem. Naime ima mnogo prevara koje su vrlo perfidno utkane u ugovore. Tako da kada se jednom ugovor potpise onda se nalazite u kandzama odredjene kompanije i nemate vise izbora ili da polacate ili da izgubite sve.
Evo vam mog primera :
Ja sam sa kompanijom Delta Generali pre 6 godina sklopio ugovor o dopunskom penzionom osiguranju. Prvo nisam imao kompletan ugovor odmah na raspolaganju vec neki preugovor koji je imao snagu ugovora. On se nije mogao odneti kuci na detaljno citanje vec se sve zavrsavalo odmah u stilu vi pitate a njihovi sluizbenici odgovaraju. Ugovor se sklapao na 10 godina na 5000 EURA. Na moje pitanje- a ono je bilo vrlo logicno koliki iznos novca ce se dobiti po isteku 10 godina odnosno moje uplate od 5000 EURA. Njihova sluzbenica odgovara to ne moze bas tacno u ovom momentu da se izracuna, zavisi od ukupnog poslovanja kompanije Delta Generali ali moze priblizno dase iskaze i to bi bila cifra od 2000 EURA. Za mene je ta cifra bila prihvatljiva jer 2000 EURA je ipak neka impozantna cifra i ja sam potpisao pristupni papir (koji je imao snagu ugovora). I ja sam uplatio prvu ratu od 125EURA (placanje je kvartalno trajnim nalogom preko banke)
Nakon 3 ili 4 meseca stize na kucnu adresu POLISA OSIGURANJA iz centrale u Beogradu i gle vraga - sada tek vidite usta ste se uvalili. Na poledjini polise vam lepo stoji agenda otkupa polise sa datumima.
Sta ovo drugim recima znaci u prve dve godine ako raskinete ugovor ne dobijate nista od onog sto ste uplatili tek po isteku trece godine mozete da raskinete ugovor ali za raskidanje ugovora morate da platite 300 EURA i stoji vamtu i kolika vam je dobit za svaku godinu. Tako da po isteku 10 godina i uplacenih 5000 EURA dobijate svega 516 EURA dobiti
Normalno kada sam to video odmah sam otisao u Delta Generali i kod sluzbenice koja je sklapala polisu to reklamirao. Tu sada nastaje prava gungula
ova objasnjava da ce se ipak dobiti ta suma ali da ona zavisi od ukupnog poslovanja firme Generali a da se to ne moze znati unapred. Kada sam toj sluzbenici rekao da se napravi aneks ugovora ona kaze da je to neizvodljivo .
Obracanjem direktno glavnom predstavnistvu Delta Generalija u Beogradu shvatate tek sada da vi nemozete da prodjete dalje od njihovog call centra. Nijedan odgovorni direktor nece da razgovara sa vama - svi vas jednostavno vracaju na primarnog sluzbenika s kojim ste sklopili polisu.
Kada tom sluzbeniku -ci ponovo spomenete prvobitnu pricu o prezentovanoj dobiti pre potpisivanja polise i kazete ko meni moze da garantuje da cu ja bas dobiti sumu koja mi je ponudjena. Ta sluzbenica u medjuvremenu moze da dobije otkaz, moze nedaj boze da umre i dobija se samo cifra koja pise na poledjini naknadno poslate polise. Tada oni pocinju da poricu da su upste i sta rekli ili obecali.
Delta Generali samo vam salje pisma zahvalnice koliko ste uplatili i da ste redovni platisa . Jedne godine vam salju da je dobit naprimer 5 EURA itd..
I redovno vam salju njihov casopis u kome se hvale na sva usta kako imaju milionsku dobit na nivou celokupne firme. Kada im postavite pitanje vi se hvalite da ostvaruje milionsku dobit u EURIMA a klijentu isplacujete iznos mnogo manji negop da se taj iznos stvaio u bilo koju banku na orocenu stednju - odgovor jednostavno ne dobijate.

Moj savet za bilo koga koji zeli da sklopi ugovor o dopunskom penzionom osiguranju da ne veruje recima akvizitera nego da trazi napismeno glavni ugovor, da ga odnese kuci prvo dobro pruci (znaci treba ga detaljno procitati vise puta) i tek onda ako zeli da ga potpise.
To dopunsko penziono osiguranje nije uopste takvo kakvim ga te osiguravajuce kuce prikazuju. Ono je napravljeno prvenstveno da ide prvo u korist kompanije koja nudi dopunsko penziono osiguranje a klijent jednostavno je primoran da to prihvati ili ne. Jos jednom za buduce korisnike otvorite cetvoro ociju pre nego sto odlucite da prihvatite takvu vrstu osiguranja

Unknown је рекао...

Hvala Vam!
Već sam Vam predložio korake ka Narodnoj banci Srbije.... U cilju daljeg pritiska na to društvo kao i na ostala, takođe i radi upozoravanja građana na prevarantske postupke osiguravajućih kuća prelažem Vam da na Guglu pretražite sve forume na kojima se diskutuje o životnim osiguranjima i privatnim penzijama, Krstarica, Blic, Srbijauživo, B92.... te da ovaj komentar i tamo zalepite.
Samo javnom kampanjom je moguće te prevarante suzbiti ili ih naterati da rade pošteno, u šta sumnjam jer oni nemaju gde da obrnu naše pare tako da bi nam napravili dobit .... Zato i prave te pseudo ugovore gde ne postoje potpisi obe strane na jednom papiru. .nego Vas prvo lažu, pa vi onda platite, pa kad dobijete polisu vidite na čemu ste ..

Hvala još jednom
Gojko Rodić

Nera је рекао...

OVA PRIČA JE ŠARENA LAŽA ZA NAIVNE. KADA JE U PITANJU PRIMAMLJIVA DOBIT KOJA SE U PREZENTACIJAMA PRODAJE OSIGURANJA UVIJEK POMINJE OKO 50% I VIŠE - ŠTO I JESTE MAMAC ZA NAIVNE - ISPOSTAVI SE NA KRAJU DA ONA RIJEČ "OČEKIVANA" DOBIT KOJA JE U PROMOCIJI TAKO BEZZVUČNA DOBIJA SVOJE PRAVO ZNAČENJE KOD REALIZACIJE ŠTEDNJE.
MOJ PRIMJER:
TRINAESTA (13) GODINA MOJE ŠTEDNJE KOD WIENER OSIGURANJA U BEČU SA UPLATOM OD CCA 1.070,00 eur /god - DAKLE PUNIH 13 GODINA RASPOLAGANJA MOJIM NOVCEM (DOSAD JE UPLAĆENO CCA 13.000,00 eur) - MOJA DOBIT PO IZVJEŠTAJU KOJI SAM MORALA PISMENO TRAŽITI ( NISAM ČAK NI GODIŠNJE OBAVJEŠTAVANA KAKO JE PREDVIĐENO) IZNOSI SVE UKUPNO 670,00 EUR AKO SAD RASKINEM OSIGURANJE ILI OKO 800, 00 eur AKO NE RASKINEM DO ISTEKA (JOŠ 2 GODINE).
A OBEĆANO JE DA ĆE DOBIT BITI 7.500, 00 eur NA IZNOS PREDVIĐEN ZA ULATU ZA 15 GOD X 2000,00.
DAKLE, UMJESTO DOSAD PREDVIĐENE DOBITI OD CCA 6.500,00 eur (50%) JA DOBIJAM 670,00 eur (5%).
OVO JE ZVANIČNO (KAŽU LOŠE GODINE POSLOVANJA, ALI IH IPAK NE POMINJU KADA PRODAJU OSIGURANJE VEĆ VAS LAŽU) - I OVO JE SRAMOTA - VIŠE SAM MOGLA DOBITI DA SAM PARE ŠTEDILA NA BANCI
ZATO NE NASJEDAJTE I NE ZAVARAVAJTE SE SA "OBEĆANOM DOBITI" - POSAVJETUJTE I DRUGE DA NE NASJEDAJU

Đorđe је рекао...

Zivotno osiguranje je klasicna prevara na nacin koji prezentiraju prodavci potencijalnim klijentima!Prilikom dostavljanja ponude zivotnog osiguranja prodavac nije naglasio u ponudi visinu kamate koju cu dobiti za 25 god, vec je to bilo u njihovoj prici digitron, njihova tablica i to je negde oko 8% god prinos na moja ulozena sredstva, naravno saopsteno mi je usmenim putem.Prilikom zakljucivanja polise prodavac mi nije naglasio da je Nbs zakonom zabranila prikazivanje dobiti na polisi zivotnog osiguranja, vec sam to naknadno saznao polse upacene 1 rate.Prilikom potpisivanja polise prodavac me nije upoznao sa penalima koje ja placam ako raskinem ugovor pre 3 god.Naime, ako raskinete osiguranje pre isteka trece godine gubite sav svoj ulozeni novac, ako to uradite posle trece godine osiguranje ce Vam vratiti samo polovinu ulozene sume, dakle ovde se radi o postojanju redukovanih vrednosti koje snosi osiguranik u slucaju da prekine osiguranje pre vremena(to vam nece reci ni jedan agent, bitno je da dobije proviziju na vama i da se izgubi iz Vaseg videokruga za sva vremena.ljudi koji rade takva osiguranje su ogranicenog veka trajanja u ovom poslu, pa gde cete Vi naci nekoga posle 25 god i ubedjivati ga sta Vam je obecao a nije ispunio).I najbitnije kamatu koju Vam prodavac usmeno saopstava pre zakljucenja polise nikada necete dobiti, jer se radi o klasicnoj prevari prodavca na koju Vi kao potencijalni klijent se i pecate tj uzimate polisu zivotnog osiguranja.Naime meni je obecana kamata 8% god, aposle 3 godine placanja i raskida polise na mojih ulozenih 1500 eur , kamata je iznosila 7.32 eur, a osiguranje kome sam placao zivotno osiguranje depozite koje je prikupilo od klijenata orocava u banci po 5% na god nivou.(od te kamate osiguranje placa rentiranje posl prostora, plate i doprinose radnicima, kupovina i odzavanje voznog parka i u krajnjem slucaju ostvaruje profit vlasniku kapitala),pa Vi sada procenite o kakvoj prevari se radi.Bolje je drzati novac po vidjenju u banci(o orocenju i da ne govorim)i dobicete vecu kamatu, nego novac poveriti ovim prevarantima.Za 3 godine placanja ni jednom nisam dobio obavestenje koliki je godisnji prinos po mojoj polisi,a sve je lepo prezentirano pre zakljucivanja polise!Mozda ce se neko zapitati odakle mi podatak o visini kamatne stope po kojoj su oroceni depoziti(radnik banke).
Zuvotno osiguranje u Srbiji PREVARA!!!…!!

Unknown је рекао...

Osiguravajuća društva koja nude životno osiguranje kao i privatne penzije funkcionišu na jednom dobro razrađenom modelu prevare. Kako bi " navukli" klijenta obećavaju dobit na osiguranu sumu od 50% za slučaj doživljenja i čak 150% za slučaj nasilne smrti. Ovo vam govori agent osiguranja koji do vas dočazi obično preko prijatelja i rođaka kome su obećeli stalan posao ako osigura nekog svog kao i do 500 evra provizije ukoliko je godišnja premija visoka i osiguranje višegodišnje. Da su sva obećanja lažna svedoči i tip "ugovora". Naime ovde nemate klasičan ugovor sa usaglašenim tekstom potpisanim sobe strane, već vi potpisujete ponudu osiguranju da se osigurate koju oni razmatraju i prihvataju tek kad vi uplatite prvu premiju,. tada dobijete i polisu u kojoj vidite da su vas debelo slagali. Od dobiti imate smešno malu sumu a ponekad dobijate i manje nego što ste uplaćivali, zavisno od osiguravajuće kuće.

Miša је рекао...

Pa zar ne postoji niko u ovoj državi ko može da spreči te varalice?

Анониман је рекао...

Nastojacu ubuduce da ljude iz svog okruzenja obavestim o postojanju ovog bloga.Skrenucu im paznju da ne nasedaju na lepe price... Isto savetujem svima jer kad svi budu znali bice manje prevarenih.I oni koji misle da nisu prevareni shvatice da jesu ali je potrebno vreme.
Neko je napisao da poenta nije u tome da zaradis nego da ustedis...Cinjenica je da ce neki novac ostati u slucaju da ne dodje do raskida (tada gubite sve)
Ali ako postavimo stvari drugacije: oni nude stednju kao ulaganje sa dobrom obecanom zaradom,a stednja kao stednja nije nista novo, toga ima svugde pa cak vam banka ni netreba. U tome je njihova prevara.... Osim toga u banci ce vam novac vratiti kad ga razrocite a ovde ce te dobiti sta? Pa nista....!

Unknown је рекао...

No je još i najmanji vid prevare. Oni vam naknadno kažu, normalno je da moramo da vam odbijemo od uplate prilikom raskida( mada nije normalno to što vas nisu upozorili prilikom sklapanja " ugovora"- nema ugovara, zapravo to je prodajni razgovor, isprirane mozga... Elem da se vratim na temu. - kažu normalno je da vam odbijamo zato što ste prevremeno raskinuli " ugovor" a mi smo te pare dugoroćno plasirali kao bi VAm po isteku osiguranja isplatili dobit... MAc Maro, a na polisi vidite da nikakve dobiti i nema .. He , he .. Znate šta je tu ustvari najpoganije i najodvatnije ...? Najgroznije od svega je kada Vam se stvarno desi OSIGURANI SLUČAJ, ne daj bože izgubite deo tela ili život ... Ni trada Vam ništa ne daju il u najboljem slučaju Vrate što ste uplatiili, navodeži neku caku da ste ih lagali prilikm sklapanja ugovora ... pogledajte malo životne priče ljudi preko linkova... Neko žu i ovde objaviti, ali su me čljudi molili da sačekam da prvo poklušaju nešto da izvuku ...

Анониман је рекао...

Ipak su banke najveći lopovi....

Dopunsko penzijsko osiguranje funkcioniše tako što oni uplaćena sredstva plasiraju na finansijskom tržištu i kupuju najsigurnije hartije od vrednosti (to su najčeše državne kratkoročne obveznice). Na taj način oni zarađuju...

Što se tiče životnog osiguranja, najisplatljivije je da se osiguravate na period DO 10 godina, ne duže, jer retko koje preduzeće može u kontinuitetu više od 10 god da ima dobre finansijske plasmane. To je isplatljivije nego oročiti sredstva u banci na isti period...

Miro је рекао...

Jao ljudi kako lupate gluposti! Ko jos uzima polisu zivotnog osiguranja radi dobiti?
Bolje je stedeti u banci?
Evo jedno pitanje za vas pametne. Ako covek ima 1000 evra u banci i uplacenu prvu ratu u osiguravajucoj kuci, isto 1000 evra, pogine u saobracajnoj nesreci, koliko ce njegova porodica od ove dve kuce dobiti novca?

Privatna penzija se ugovara i istog trenutka ce te znati kolika ce ona biti za 10,20 ili 30 godina + dobit koja se podigne u kesu.

Анониман је рекао...

BRAVO MIRO,PAMETNO PITANJE...KO JOS UZIMA OSIGURANJE DA BI ZARADIO ILI STEDEO,VEC STITI PRVENSTVENO SEBE I SVOJU PORODICU ZA NEDAJ BOZE....ODGOVOR NA TVOJE PITANJE JE:MNOGO ,PRIBLIZNO~40.000eura.I.N.N1

Анониман је рекао...

S.P
Dakle iz svih ovih primera vidi se da sve osiguravajuće kuće funkcionišu na principu prevara. Posle bajkovite priče gđe iz ondašnjeg Zeptera, koga je kupila Uniqa, sklopljen je ugovor životnog osiguranja sa trajanjem od 10 godina. Obećano je tada da se posle tri godine osiguranja mogu povući svoje pare u potpunosti u koliko nismo u stanju dalje plaćati. Za prve tri godine uplaćeno je 700 DM i 716 evra. Pre nekoliko dana, nakon isteka punih 10 godina, doneto je rešenje o isplati redukovane sume u iznosu 920,18 evra i na to pripisana dobit u iznosu od 9,71 evro što iznosi 1,04% od redukovane sume. Dakle dobit od 1,04% ukupno za 10 godina. Šta reći nego najobičnija prevara ovog napaćenog naroda. Zato je moje upozorenje ljudima, bežite što dalje od osiguravajućih kuća i njihovih agenata.

Irina је рекао...

Mislim da ne treba nikakvo upozorenje tipa "Citajte pazljivo, otvorite sve cetvoro oci..", jer su to LOPOVI i zeznuce vas kad tad na njima svojstven nacin. Moja sugestija je "Nemojte imati nikakva posla sa lopovima - osiguravajucim kucama". Slamarica...

Анониман је рекао...

Dosli svi oni u Srbiju da zajebu nas Srbe.Svi ste vi hteli leba bez motike.Kao sto je vecina htela da se *obogati* preko Dafine i Jezde.Sta ste vi mislili? Da dajete parice po 25 evra mesecno i da posle 5 godina budete dozivotno finansiski obezbedjeni, a da pritom za svo to vreme trajanja osiguranja vase svakojake zivotne rizike neko snosi badava. Nema nista dzabe gospodo.Kada svi to shavatite onda cete mozda razumeti kako ta osiguranja rade po svetu i tamo ne varaju nikog,jer niko tamo ne ocekuje ono sto biste vi svi ovde hteli.Brdo para, na lepe oci.

Unknown је рекао...

Bravo majstore